Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Tips på riktigt goda glutenfria hönökakor!

Vi väljer bort gluten här i Sverige men gör det inte Italien..?

Hönökakor är ju så gott! Tänk dig doften av en nygräddad hönökaka till en god kopp te en kall vinterkväll…!! Mums!

Vi har valt här hemma att ta bort gluten av den anledningen att gluten är en ingrediens som tenderar att reta tarmslemhinnan och skapa onödiga inflammationer nere i magen. Vi är många idag som känner av maggen och jag VAR en av dem som led av IBS dagligen i många år tills jag ändrade min kost och tillsatte mer antiinflammatoriska ingredienser.

Hade vi spolat tillbaka tiden, säg 100 år, så misstänker jag att detta inte hade varit så stort problem att avnjuta en Hönökaka eller två eftersom kosten generellt såg helt annorlunda ut då. Ingen processad mat, raffinerad mat, konstgjord mat, industrimat, mycket mindre socker och inga processade vegetabiliska oljor… Då allt detta ses reta tarmen och faktiskt påverka hela vår kropp negativt. Och inte nog med det så är våra sädesslag, främst vetet, hybridiserat för att tåla ex. kyla bättre, vetet innehåller mer gluten nu än förr och industrin tillsätter även extra gluten för att göra brödet fluffigare.

 

Idag behöver vi inte ge degen och brödet
den kärlek och tid som våra äldre generationer
behövde.

Idag har vi lite andra prioriteringar och vill
gärna att
det ska gå snabbt, vara billigt
och hålla länge.

 

För 100 år sedan var celiaki väldigt ovanligt. En vän till mig berättade att hon fick glutenintolerans när hon var liten på 70-talet. Magen svällde upp, hon tog upp minimalt med näring och mådde jätte dåligt och de visste inte om hon skulle klara sig. Läkarna här hemma visste då inte vad problemet var förrän en doktor som varit på utbildning i Tyskland kom på att det kunde vara gluten som orsakade alla dessa symptom – och han hade rätt. Flickan vart återställd men på 70-talet var det inte enkelt att undvika gluten som det är idag 2020.

Men vad är skillnaden i Italien?

I Italien ser man på mat på ett helt annat sätt än vad vi gör här i Sverige och stora delar av världen. Riktiga ingredienser med hög kvalitet står högst upp på prioriteringslistan i Italien jmf. med oss där priset är det som främst avgör. Visst Italien influeras också mer och mer av den “västerländska” kosten där de stora matindustrierna penetrerar marknaden även där och konkurrerar ut småbönderna och det lokala. Men fortfarande säger många som är känsliga för gluten – att de kan äta exempelvis pasta när de är på resa till detta vackra land.

Sardinien däremot är fortfarande klassat som en sk. Blå Zon – ett av de 5 områdena i världen där man lever längst. Jag kan varmt rekommendera serien Down to Earth med Zac Efron, där han b.la. besöker denna blåa zon och träffar människor som är fullt friska och passerat 100-strecket för flera år sedan.

Men åter till Hönökakan

Många har frågat mig efter receptet vilket är jätte roligt, då jag delade bilden på mina kakor på min instagram.

Jag brukar undvika att använda färdiga mjölmixer eftersom många av dem använder diverse, för mig, onödiga tillsatser. Så rent som det går så ofta som det går är min filosofi.

Jag googlade upp receptet Naturligt glutenfria hönökakor där jag inspirerades av Anneli Barks recept men valde att byta ut vissa ingredienser pga. hade inte hemma (rismjöl) och undviker helst vanlig sirap och komjölk. Men tips följ henne på insta! för mer goda glutenfria recept till jul.
I receptet nedan använder jag havre, så för dig som har celiaki välj självklart märkt glutenfritt.

Receptet

25 g jäst
4 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 msk fiberhusk
2 dl havregryn (Saltåkvarn är mitt val)
1/2 dl smör eller kokosolja
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl pofiber
2 dl teffmjöl
2 dl durramjöl (eller rismjöl)
Smält smör eller olja till pensling

Smula ner jästen i en bunke och häll på den 37 gradiga mjölken och rör om. Blanda i fiberhusk, havregryn och smör/olja och låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt resten av torrvarorna och arbeta ihop degen med degkrok (jag använder Kenwood den är grym tycker jag) och låt degen sen jäsa under bakduk ett par timmar. (Vill du att jäsningen ska gå snabbare så tillsätt lite sötning (ex. ett par msk agavesirap i jäst/mjölken). Dela på degen i 4 delar och kavla ut de till ca 1/2 cm tjocka runda kakor, om degen är för kladdig så tillsätt lite mjöl vid kavling. Lägg kakorna på oljade plåtar eller med bakplåtspapper, nagga dem med ex. en gaffel och låt jäsa i 30 minuter till. Sen skjuts in i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter. Ut och avnjut med riktigt smör på!

Men är inte smör osunt?! Läs gärna här om du är nyfiken varför jag valt smör istället för annat.

 

Smaklig spis

Lämna ett svar

Till startsidan